Снимка Булфото, архивМинистерството обяви колко е бюджетният излишък. Бюджетът излезе на

...
Снимка Булфото, архивМинистерството обяви колко е бюджетният излишък. Бюджетът излезе на
Коментари Харесай

МФ: 1 млрд. повече са приходите в хазната

Снимка Булфото, списък

Министерството разгласи какъв брой е бюджетният остатък. 

Бюджетът излезе на остатък. Държавата е имала с 1,07 милиарда лева повече доходи, в сравнение с разноски. Това демонстрират предварителните планове на Министерството на финансите към края на септември 2021 година

От началото на годината общо приходите – в това число от  данъци, дарения и помощи, са 37,8 милиарда лева Това е с 17% или 5,4 милиарда лева повече в съпоставяне със същия 9-месечен за предходната година, написа.

Причините са от една страна поради усъвършенствана събираемост – а от друга поради нарасналите цени на горивата, които водят до повече доходи по Данък добавена стойност и акцизи. 

Съответно разноските възлизат на 36,7 млн. лева, което е с 16% повече спрямо 2020 година

Значителният растеж на разноските към септември 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван, от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато през същия интервал има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който за деветмесечието на 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година.

За добавките от 50 лева към пенсиите са изразходени близо 950 млн. лева от януари до септември.

Наред с това, въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от месец юли 2021 година. В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура:  разходи за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева, и други. Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други, заяви Министерство на финансите.

За съпоставяне към края на предходния месец остатъкът бе 881 млн. лева Според окончателните доклади за август данъчните доходи и от осигурителни вноски бележат растеж от 14% на годишна база и образуват близо 80% от всички доходи, посочи manager.bg.

Приходите от Данък добавена стойност към август възлизат на 8,4 милиарда лева, което е е 18% повече на годишна база, а от акцизи – 3,7 милиарда лева, т.е. единствено с 3,4% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година Приходите по обществени и здравноосигурителни вноски са  7,9 милиарда лева, с 11% повече.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР